Dagbok

 

 
 

Den 26 augusti 2005

konstaterades att björkarna på sina håll börjat gulna ovanifrån. Detta kan tyda på att både vintern och våren kommer sent.

Vi har testat med något nytt, nämligen att hålla en pinne på en myrstack och se hur högt myrorna kryper upp på den. Detta ska tydligen visa snödjupet. Om det nu stämmer så får vi cirka 20 cm snödjup nu i vinter, åtminstone på det där stället myrstacken finns på.

 

 
 

Den 23 augusti 2005

kom tranorna flygandes. Om nu detta tecken stämmer så bör första snön komma omkring den 11 oktober!

 

 
 

Den 29 november 2004

gjorde vi "vattennglaset". Det blev en stor "bubbla" innan vattnet rann över. Detta tyder på att sommaren kommer att bli torr.

Jag måste säga att själv tror jag inte så mycket på just det här sättet att spå väder, men det får väl framtiden visa.

 

 
 

Den 7 november 2004

samlade vi ihop de olika "ingredienserna" till vår prognos.

Ekollonen var torra och mogna, vilket pekar på ymnigt med snö före jul och sen stark köld.

Ekspånan var spraktorr vilket betyder att vintern ska bli mild.

Lönnens fröklypor är fortfarande kvar efter det att löven fällts, vilket också tyder på att vintern ska bli mild.

Löven föll av plötsligt och det pekar på en sträng vinter.

Björkarna gulnade uppifrån och då ska vintern komma sent och likaså våren.

Kottarna har ekorrarna satt lågt vilket tyder på ett litet snödjup.

Sen tittade vi på abborren och kom då fram till prognosen som finns på prognossidan.

 

 

Den 29 september 2004

hade vi samlat ekollon som vi skar itu och tittade på. Vi har nog aldrig sett så mogna, fullgångna och torra ekollon som denna gång så risken är nog att vi får mycket snö före jul och att det sedan blir ordentligt kallt.

Tranorna flög över Sunnanö den 16 september och det brukar ta omkring sju veckor innan snön kommer.

 

 
 

Den 9 maj 2004

åskade det för första gången i år som vi kunnat höra. Åskan kom från norr och gick mot söder, vilket innebär att sommaren tyvärr verkar bli kylig.

 

 
 

Den 29 november 2002

gjorde vi "vattenglaset". Det vill säga vi hällde vatten i ett glas och såg hur ytspänningen fungerade. Den här gången gick det i mer vatten är det borde kunna och vi fick en rätt stor "bubbla" över glasets kant innan det rann över. Även detta kommer att ingå i prognosen vi ställer den 8 december 2002.

 

 
 

Söndagen den 3 november 2002

föreläste Jan Danielsson i församlingshemmet här i Torsång för ett näst intill fullsatt hus, om att spå väder.

Eftersom det var vår vädercirkel som tillsammans med Vuxenskolan fått honom att komma, så fick vi i gruppen en pratstund med honom både före och efter hans föreläsning.

Vi fick bland annat veta att när vi spår i abborrfenor så är det cirka 1/2 månad mellan varje fenstråle och inte en hel månad som vi trott. Det är alltså bara vinterhalvårets väder som går att se i abborrens fenor och även då rändernas färg och antal och de andra fenornas rödhet.

Vi fick också rådet att välja ut någonting, t ex ett speciellt träd och följa det genom åren. Anteckna sådant som knoppbildning, när löven spricker ut, bladfällning på hösten och liknande och även då notera hur vädret har varit för att få en möjlighet att hitta ett mönster.

När jag berättade för Jan att jag haft hans bok som grund när jag gjort den här vädersidan, men att jag skrivit om texten med egna ord på grund av copyright, så sa han att jag fick skriva av hans text om jag ville och även använda hans bilder.

 

 

Den 1 november 2002

skar vi några spånor av ek och de var "spraktorra", vilket tyder på en mild vinter. Kommer också att ingå i prognosen som ställs den 8 december 2002.

 

 

 
 

Den 20 oktober 2002

försökte vi tyda abborrens fenor, färg och ränder. Vi hade bara lyckats få upp en enda liten en. Men enligt ryggfenorna så får vi snö nu fram till jul och sen lär det inte bli så värst mycket mer. Mer under gruppens prognos som kommer att göras den 8 december 2002.

Vad som också pekar på en liten snömängd är att hackspettens kottförråd sitter på en höjd av omkring 35-45 cm.

 

 

Den 29 september 2002

undersökte vi ekollon och de var av två olika slag, cirka hälften av varje med maskar i och torra och mogna. Maskarna, som egentligen är larver till skalbaggar och små fjärilar, visar att det kommer att bli ett bra växtår nästa år. De mogna och torra visar på snö före jul och sen kyla.

 

 
 

Den 14 maj 2002

på morgonen syntes ett väderfenomen på Sunnanö som bestod av mörka moln nästan nere vid marken. Vad det betyder vet vi inte, kanske du som läser det här vet? I så fall maila till oss så vi får ta del av din vetskap.

 

 
 

Den 12 maj 2002

hörde vi åskan för första gången denna sommar. Den kom tack och lov från söder, vilket enligt gammal tro betyder att vi får en varm sommar.

 

 
  Måndag 22 oktober 2001

Måndag kväll, klockan är strax efter 23. Sitter ute och skriver det här. Hör tågen som går mellan Borlänge och Falun lika tydligt som om de skulle gå precis bredvid huset. Ljud från norr som hörs tydligare än vanligt betyder att det snart blir sol. Det ska bli spännande att vakna i morgon och se om det stämmer.

Nu är det tisdag och solen skiner för fullt!!!

 

 

 
 

Söndag 21 oktober 2001

I kväll var det norrsken. Det började i väster och gick via norr mot öster som vi uppfattade det. Det skulle i så fall innebära att vintern kommer att bli mild med mycket skare.