Uppknytning av tramporna

Om det finns ett hål i mitten på varje undre skaft så ska du fästa ett snöre där. Finns det inget hål så får du mäta var mitten är och binda fast snöret runt hela skaftet.

 

 
 

Under skaften, på sidan av vävstolen, sitter fyra lattor fästa. De har flera hål. Varje hål sitter precis över de olika tramporna och sen finns det också ett hål som sitter precis under mitten på skaften.

 

 
 

För att binda ihop skaften med lattorna så tar du ett så grovt snöre som du dubbelvikt kan trä igenom lattans hål. Du lägger snöret dubbelt och gör en kraftig knut som inte kan löpa igenom hålet . Öglan som du sticker upp nerifrån i lattans hål som sitter under mitten på skaftet, ska vara ca 5 cm.

Gör så på alla fyra lattorna och knyt sedan fast snöret du fäst i skaften med respektive latta. Lattornas ände som inte sitter fast i vävstolen ska hamna ca 3 cm högre än där de sitter fast. Se till att alla lattorna är knutna lika högt.

Så här långt ska du göra vilket vävsätt du än har valt.

 

Skaft hopbundet med latta
 

När du sedan ska knyta upp tramporna mot lattorna så beror det på vävsättet.

 

 
 

Om du ska väva tuskaft så räcker det med två trampor. Eftersom det då gäller att lyfta respektive sänka varannan tråd och du har solvat i skaft 1, 2, 3 och 4 genomgående så ska skaft 1 och 3 sänkas samtidigt liksom skaft 2 och 4 samtidigt.

 

Latta  hopbunden med trampa
 

Välj de två mittersta tramporna och gör en likadan ögla som du gjorde till lattorna och trä upp dem genom det hål i tramporna som sitter mitt emellan latta 1 och 3 respektive mellan latta 2 och 4.

Sen ska du ta 4 grova snören, så långa att de räcker från lattorna och ner till tramporna efter det att du knutit en kraftig knut i snörets ena ända, så stor att den inte kan löpa genom hålet i lattorna. Trä sen snöret uppiftån och ner i latta 1 (som sitter hopknuten med skaft 1) i det hål som sitter ovanför den högra trampan av de två du har valt. Gör likadant med latta 3 och knynt sen de båda snörena tillsammans i öglan på trampan. Se till att trampan kommer upp från golvet ca 6 cm. Gör sen samma sak med latta 2 och 4 och den vänstra trampan.

Har du nu gjort rätt så är det dags att börja väva. Lycka till!