Några av mina favoriträtter

En alldeles fullständigt urgod sillrätt är den som följer här nedan. Även de som inte tycker om sill brukar tycka mycket om den här rätten.

200 g matjesill (1 burk)
2 dl finhackad gul lök
4 hårdkokta ägg, grovhackade
2 dl creme fraiche (1 burk)
2 msk senap (ta vilken du vill och provsmaka, jag har använt både vanlig och skånsk)

Allt det här blandar jag och äter till kokt potatis, eller en macka, eller kanske på mackan.

Till julen brukar jag blanda i lite rödbetsspad eller liknande för att få den lite rosaaktig och till påsk kanske lite gurkmeja för att få en gulaktig färg.

Smaklig måltid!

En utgod ananaspaj kommer härnedan.

150 g smör
3 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver

Smält smöret och blanda sen i resten. Det får inte koka. Tryck ut degen i en pajform men förgrädda inte.

Sen blandar du

200 g krossad ananas (utan spadet)
2 dl creme fraiche
2 tsk vanilj
1 ägg

och brer blandningen över.

Gräddas i 200 grader i cirka 20 minuter. Serveras antingen med vispad grädde eller vaniljsås.

URGOTT!

En jättelätt sås eller dipp som passar lika väl till stekt fisk som att dippa t ex räkor i kommer här:

Blanda

2 dl creme fraiche
lite salt
1/2 påse saffran
1 pressad vitlöksklyfta
lite cayennepeppar eller vitpeppar

Låt det helst stå och dra ett tag så att smakerna hinner sätta sig.

Ett litet annorlunda kvällsgodis i stället för chips är Rostade kikärtor

1 dl kikärtor
1 liter vatten
1 tsk matolja
1/2 tsk salt
1/2 tsk tandoorikrydda (eller selleri/vitlökssalt)

Skölj ärtorna i ljummet vatten och låt de stå i 12-24 timmar i kallt vatten under lock. Låt de rinna av väl.

Bred ut dem i en långpanna. Droppa oljan över och ruska om.

Rosta ca 45 minuter i 225 grader. Knapriga och gyllenbruna ska de bli. Krydda sedan.

Torka tomater kan du göra själv hur lätt som helst!

Halvera tomaterna och strö över lite salt. Lägg dem med köttsidan upp på en plåt och låt dem torka i ugn, ca 100 grader i ungefär 20-24 timmar.

De ska ha en russinliknande konsistens men inte bli för bruna.

En god tomat- och vitlökssallad som jag blivit bjuden på består av följande ingredienser:

Tomater
Vitlök
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Socker
Basilika

Min absolut godaste fiskrätt som består av rödspätta är följande recept som är beräknat för fyra personer.

8-10 spättafiléer, helst färska, ca 5 hg
3 hg orensade räkor
1 påse hollandaisesås
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl hackad dill
1 tsk salt
1 dl torrt vitt vin

Börja lämpligtvis med att sätta på ugnen på 225 grader.

Rensa sen räkorna och hacka dem fint.

Gör hollandaisesåssen enligt förpackningens anvisningar, men med den skillnaden att vattnet ska ersättas med grädden. Du får då en tjock stuvning. Skulle stuvningen skära sig så slå i en liten skvätt kallt vatten under kraftig omrörning.

Blanda sen ner räkorna och dillen. Salta och peppra försiktigt på fisken på båda sidorna.

Lägg tjocka klickar av stuvningen på filéerna och rulla ihop dem och lägg dem i en smord ugnssäter form.

Slå på vinet och grädda i ugnen i ca 10-15 minuter.

Servera fisken tillsammans med kokt och pressad potatis. En riktigt god bjudrätt!

Det här är min mammas fiskrätt som hon bjuder på i "tid och otid". Prova den gärna, god och enkel att göra och passar bra som bjudmat.

Rödspätta eller annan plattfisk (jag har provat med torskfilé och det fungerar bra det också!)
Svart kaviar
Champinjonkräm
Vispgrädde
Citron
Salt

Skölj fisken och låt den rinna av väl. Droppa över lite citron och salt.

Lägg fisken i en smord eldfast form. Bred över champinjonkrämen, lägg nästa omgång fisk över.

Lägg på tjockt vispad grädde och svart kaviar.

Gratinera i ugn, 225 grader i ca 30 minuter. Servera med ris eller pressad potatis.

Även här har min mamma ett finger med i spelet, nämligen hennes Kålpudding. Som de flesta mammor så går de på känseln när det gäller recept så det här är ungefärliga mått.

1 kg vitkål
1 1/2 dl färdigkokt ris
3-5 hg köttfärs

Låt helst risen kallna. Köttfärs och ris blandas. Salta och peppra i köttfärs/ris blandningen.

Skär kålen i strimlor och bryn dem.

Sen blandar du ihop allting riktigt ordentligt och lägger det i en smord eldfast form.

Sätt eventuellt till lite vatten om det verkar vara för torrt.

Gräddas i ugn ca 30 minuter i ungefär 250 grader. Kolla så att inte ytan blir för brun. Serveras med kokt potatis.

Om du inte vill att halva julskinkans vikt ska försvinna när du gör iordning den så antingen "koka" den i maximalt 80-gradigt vatten (eller kanske vin), den får alltså inte skjuda.

I början krävs en noggrann kontroll av vattentemperaturen eftersom skinkan då är kall och tar mer värme.

Du får beräkna en tillagningstid av omkring 5-6 timmar för en 4-kilos skinka. Men det går ju bra att klä granen under tiden!

När skinkans kärntemperatur har nått 72 grader så är skinkan färdig, saftig och fin och har inte lättat speciellt mycket i vikt.

Om du föredrar att ugnsbaka skinkan ska ugnen stå på högst 125 grader.

Även här är skinkan klar när innertemperaturen har nått 72 grader. När du då tar ut termometern ska det komma ut grått vatten, kommer det däremot ut rött vatten så är det fel på termometern!

Så här gör jag en enkel med jättegod Bouillabaisse (fisksoppa):

1 paket djupfryst torsk (800 gram)
1 liter vatten (börja gärna med lite mindre och fyll på om det behövs)
2-4 gula lökar
4 tomater
4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 nypa fänkål
1 lagerblad
1 tsk saffran (1 paket tar jag!)
1 kryddmått timjan
1 kryddmått rosmarin
1 kryddmått salvia
salt
vitpeppar
1-2 dl vitt vin
(1 msk persilja)

Blanda allt utom fisk och persilja i en gryta och låt koka ca 30 minuter.

Skär fiskblocket i tärningar, lägg i fisken och låt koka i ca 5-10 minuter.

Vinet ska du inte hälla i förrän du lägger i fisken.

En god, enkel, snabb och billig Potatissoppa får du om du skär potatis i små tärningar, lök likaså, gärna några vitlöksklyftor om du tycker om det.

Har du någon buljong liggandes i frysen så använd gärna det i stället för vatten eller använd en lämplig buljongtärning.

Koka tills potatisen börjar mosa sig. Häll i massor av hackad persilja och njut!

Har jag bacon hemma brukar jag skära den i småbitar, bryna den lätt och sen hälla i både baconet och stekfettet i soppan.

En bit fryst Philadelphiatårta antingen som efterrätt eller till en kopp kaffe är inte så dumt!

200 g Philadelphiaost
2 dl socker
3 äggulor rörs ihop.

3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

vispas och blandas sen ner i smeten.

3 hårt vispade äggvitor

vänds försiktigt ner i smeten.

Stöt sen sönder 3 digestivekex, strö hälften i en form (lämpligtvis en med löstagbara kanter, annars får du problem), häll på smeten och strö sen över resten av de sönderstötta digestivekexen,

Ställ in i frysen. Ta fram formen ca 20 minuter före serveringen, annars är den svår att skära upp.

Jag äter "aldrig" kaffebröd av något slag. Det nästan enda jag kan tänka mig - förutom svärmors rånrullar - är min granne Ingegerds Saffranskaka. Här får du receptet till den.

2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 pkt saffran
100 gram margarin
1 1/2 dl gräddmjölk
1 1/2 dl russin

Strö pärlsocker över och grädda i 175 grader i ca 40 minuter.

Men ett tips, gör dubbel sats och baka i en långpanna i stället, för det kommer att gå åt fortare än kvickt, jag lovar!

Ibland fungerar ju inte våra magar som de ska och här kommer ett jättebra recept på en limpa som sätter sprutt på magen

6 dl vatten
3 dl vetekross
1 dl linfrö
4 dl lättmjölk
75 g jäst
1/2 msk socker
1-1 1/2 msk salt
3 msk olja
15 dl vetemjöl

Koka vatten, vetekross och linfrö i ca 10 minuter. Låt svalna och blanda ihop allt.

Låt degen jäsa i 30 minuter.

Gör tre limpor och låt dessa jäsa ytterligare 30 minuter innan du gräddar dem i 200-225 grader varm ugn i ca 30 minuter.

Jag har läst någonstans att man kan testa med en köttermometer om limpor är färdiggräddade. Då ska temperaturen vara 94 grader! Har inte provat det själv ännu.

Det här är ett kryddsmör som jag brukar använda till djupfryst hummer. I originalreceptet har man använt havskräftor.

Smör
Salt
Peppar ur kvarn
Paprikapulver
Vitlöksklyftor
mald Piri-piri eller tabascosås

Jag delar hummern mitt itu och brer blandningen över. Sen får det stå i ugnen i ca 5 minuter i 275 grader.

Jag gör eget mjuksmör för då vet jag vad som är i och kan även variera det en aning.

500 g smör
4 dl rapsolja (byt gärna ut lite av rapsoljan mot olivolja, men inte för mycket!)
3/4 dl vatten, knappt
eventuellt lite salt

Kör allt i en matberedare tills det är helt blandat och häll sen upp det i lämpligt kärl att sätta fram på bordet.

Att micra knäck i stället för att stå vid spisen "timme efter timme" tills den äntligen stelnar är en höjdare.

1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl sirap

Cirka 8 minuter på högsta effekt.

Gör den lämpligtvis i en hög kanna med pip som tål hög värme, så kan du hälla direkt ner i knäckformarna.


Till huvudsidan