Mina hobbies

HEMSIDOR

För en gammal kärring som jag - i dagsläget närmar jag mig med storsteg 60-årsåldern - är kanske inte hemsidor det första man tänker på som en hobby, men jag är helt såld.

Förut så kodade jag mina hemsidor i Anteckningar och skrev då hela koden själv. Nu har jag gått kurs i Dreavweaver och använder det programmet. Men jag är inne och petar i koden väldigt ofta för att slutresultatet ska se ur precis som jag vill.

Det här är nog bland det roligaste jag vet!

 

 
 

PROGRAMMERING

Ibland önskar jag att jag vore 20-30 år yngre, för då skulle jag med liv och lust gå in för att programmera. Nu gör jag det för min egen skull.

Jag håller på att försöka lära mig Visual Basic och jag tycker nog att jag gör vissa framsteg. Har gjort några små program och mer ska det bli.

Jag "älskar" min dator.

 

 
 

VIRKNING

Jag tittar sällan på TV, men när jag gör det så vill jag helst ha något för händerna. En virkning går nästan av sig själv om det inte är för komplicerat mönster.

 

 
 

STICKNING

Jag älskar att sticka men avskyr att sy ihop de olika delarna, så det innebär att jag har en hel del färdigstickade, ej hopmonterade plagg.

 

 
 

MATLAGNING

Jag tycker om att läga mat och naturligtvis att äta god mat. Det är sällan jag köper hel- eller halvfabrikat. Både roligare, nyttigare och framför allt billigare att göra det själv från grunden och inte speciellt svårt.

Visserligen tar det lite tid men mycket klarar sig själv och jag kan göra annat under tiden. Om jag till exempel har köpt fläsklägg så behöver jag ju inte stå vid spisen under de timmarna den kokar. Sen har jag mat för flera dagar, att frysa in om jag så vill och ta fram och tina upp när det behövs.

Jag tycker det är roligare att servera något jag själv har gjort än att bara värma upp något färdigköpt. Då vet jag i alla fall vad maten innehåller.

 

 
 

SLÄKTALBUM

År 2001, när jag fyllde 57 och min mamma 87 år så blev jag medveten om att allt som hon vet kanske inte finns kvar så länge till. Mamma har massor av gamla fotografier med personer som jag inte har en aning om vilka de är. Och då bestämde jag mig för att göra ett "släktalbum".

Hon och jag har gått igenom de flesta fotografierna och jag har scannat in och antecknat. Har nästan en hel A4-pärm full av information. Jag har också intervjuat henne om hennes barndom, om vad hon kommer ihåg av olika händelser, hur olika helger har firats osv. Allt finns på kassettband.

Jag har även fått tillgång till min mormors och morfars fotografialbum.

Nu försöker jag sätta ihop det. Min tanke är att göra en CD-rom där allt finns - bilder, texter, ljud och släktträd - och som mina barn ska få så att de vet lite om sina rötter. Jag tänker göra detta i form av en hemsida där man kan klicka sig runt.

Jag har också gått en snabbkurs i släktforskning uppe i Leksand i Släktforskningens Hus i två dagar. Så småningom, när första versionen av Släktalbumet är färdigt, så kommer jag kanske att släktforska på alllvar för att få veta mer om släkten. Inte då bara i rakt nedstigande led.

 

 
 

VÄVNING

När jag var i 20-årsåldern så gick jag en kvällskurs i vävning och köpte mig sedan en vävstol som påminner till utseendet om en sågbock. På den vävde jag sedan hemma några trastabletter och sen blev det inget mer.

När jag flyttade till Dalarna så följde vävstolen med och har legat nermonterad uppe på vinden, tills nu.

Den 1 oktober 2001 startade jag och några till en vävcirkel i Öns bystuga. På vävkammaren finns tre vävästolar som vi har tillgång till. Våran lärarinna heter Märta och hon är över 70 år. Hon bor också här på Sunnanö och hon har haft vävlärarinna som yrke en gång i tiden. Jag tror att hon tycker att det är liga roligt att lära ut som vi "elever" tycker det är roligt att lära oss, och vi är mycket vetgiriga elever.

I augusti 2003 började jag en ettårig textilkurs på Fornby Folkhögskola här i Borlänge. Jag behöver väl inte säga annat än att jag jättetrivs.

Att väva är inte speciellt svårt. Det svåra är allt som ska göras innan det blir dags att börja själva vävningen. Märta är mycket noga med att vi ska lära oss alla momenten och vad allting heter.

Hemma har jag satt upp min gamla sågbocksliknande vävstol och den ska jag använda till smala vävar, traslöpare, "riktiga" löpare, vepor och liknande.

Sen har jag köpt mig en begagnad "riktig" vävstol i skick som ny och i den kommer jag att väva i första hand trasmattor.

Jag har klippt - eller rättare sagt skurit - en massa trasor men har en del kvar att skära.

Att väva trasmattor är nog det jag tycker är roligast. Ingen blir den andra lik. Fantasin kan flöda ohämmat. Så småningom kommer jag att försöka sälja trasmattor när jag vävt upp ett litet lager.

Om du är intresserad av att läsa om de olika momenten som ingår när man ska väva så kan du klicka här för att komma till den sidan, så ska jag efter bästa förmåga försöka förklara hur det går till.

 

 

SKRIVA

Jag skriver mycket. Tankar och funderingar. Ett och annat kåseri som jag behåller själv. Vill gärna skriva en bok. Har börjat många gånger men det känns lite svårt. Kanske blir det något någon gång i framtiden.

 

 
 

LÄSNING

Jag läser mycket böcker, allt möjligt. Kan inte somna på kvällen om jag inte får läsa en stund före.

Mitt största prooblem är nog att väggarna tagit slut, dvs att jag inte får plats med fler bokhyllor. Nu staplas de lite här och var.

 

 
 

KORSORD

Att lösa korsord är att hålla hjärnan i trim. På toaletten har jag en hel hög så där kan jag bli sittandes länge, länge.


Till huvudsidan