Förskedning

Vad du behöver när du ska förskeda är en sked, två skälstickor, ett måttband, en käpp, en skedkrok och något att luta skeden emot.

Du börjar med att föra in de två skälstickorna på varsin sida om skälet du knytit om. Var noga så att ingen tråd kommer på fel sida.

 

Sked

Skälstickor

Skedkrok

 

Sen ska du knyta ihop skälstickorna. Då tar du en bit mattvarp och trär den uppiftån och ner i hålet på den högra skälstickan och sen uppifrån och ner på den vänstra.

Sen för du snöret över både den andra lösa ändan och den mellan skälstickorna, under och sen knyter du ihop ändarna med en rosett. Gör likadant på andra sidan. Kolla för säkerhets skull att knutarna håller genom att dra isär skälstickorna. Nu först får du knyta upp din omknytning av skälet.

 

 
 

Du bör hålla till på ett bord. Är ni två som förskedar så sitter ni mitt emot varandra. Den ena drar genom trädningarna på förskeden med hjälp av en skedkrok och sätter upp dem på en käpp. Den andra ger trädningarna i rätt ordning.

Är du ensam som förskedar så har du varpen på motsatt sida om dig, sen skälstickorna och närmast dig skeden och käppen du ska sätta upp trädningarna på. En trädning är den öglan av det dubbla antalet trådar som håller ihop, dvs 8 trådar om du varpat med 4 trådar åt gången.

 

 
 

Först ska du mäta så att du får varpen mitt på skeden. Eftersom du vet hur bred din väv ska bli så mäter du skedens bredd, drar ifrån vävbredden och delar resten med två. Så långt från kanten på skeden ska du börja förskeda. Du börjar alltid från höger.

Är du ensam som förskedar så trär du din vänstra hand genom varpens ögla om du är högerhänt, och knyter sen upp omknytningen. Varpen ska vara så spänd att du på skälstickorna kan se vilken trädning som ligger näst i tur att drag genom skeden.

 

 
 

Sen drar du en trädning i taget med hjälp av skedkroken i vart åttonde rör eftersom varje trädning består av 8 varptrådar om du varpat med 4 trådar i taget.

 

 
 

Varje trädning trär du upp på en käpp och ser då till att de trådar som ligger överst på den närmsta skälstickan även ligger överst på käppen. När du förskedat klart så binder du ett tunt snöre (mattvarp) i käppens ena ände och knyter sen fast den på andra sida så att trädningarna inte faller av.

 

Sen är du färdig med förskedningen och det är dags för nästa moment, nämligen att föra över väven till vävstolen, den så kallade pådragningen.