Lite om några drycker

En flaska rött som inte är i min smak brukar jag göra fusk-sangria på. Det vill säga, jag blandar helt enkelt ut den med en god kall läsk och ett par isbitar! Sen blir det drickbart igen.

Om du vill känna dig som en äkta svensk viking kan du brygga mjöd. Det är inte speciellt krångligt.

Om du tycker hela satsen är för mycket första gången du gör detta och då naturligtvis inte vet om du kommer att tycka om det, så förminska satsen till en för dig lagom storlek.

Detta recept ger omkring 15 liter färdig mjöd.

2 1/2 liter honung
15 + 10 liter vatten
30 gram kanel
15 gram ingefära
5 nejlikor
4 citronskal
2 nävar humle
1 1/2 dl jäst

Häll 15 liter av vattnet och honungen i en stor gryta. Mät med sticka hur högt vattnet står i grytan.

Häll i resten av vattnet, koka upp och skumma av.

Lägg i alla kryddorna och koka så länge att det vatten du hällde i sist har kokats in.

Det ser du på din mätsticka. Skumma av och låt det svalna så att "vattnet" blir ljumt innan du tillsätter jästen. Bind över grytan och låt det hela få stå och jäsa i tre dygn, varefter du silar och tappar det på buteljer.

Om du gillar riktigt öl med lite mer smak och styrka så kan du prova det här recept på Elefantöl.

4 1/2 + 7 liter vatten
55 gram humle
9 hg maltextrakt
9 hg socker
28,2 g jäst (ett uns)

Koka upp drygt 4 1/2 liter vatten (1 gallon). När det börjar närma sig kokpunkten så tillsätt humlen. Låt det sjuda en kvart. Stäng sen av värmen.

Sila ner blandningen i en stor plastpyts eller annat lämpligt kärl och tillsätt maltextraktet och sockret. Rör om till socker och malt har upplösts.

Tillsätt då 7 liter kallt vatten och rör om igen. Blandningen bör nu ha kroppstemperatur.

Rör ut jästen i en kopp med lite av vätskan tills det blir skummigt. Blanda ner det noga i kärlet och lägg på ett lock.

Låt det stå och jäsa i 4 dagar på en ganska varm plats.

Nu är det dags att buteljera. Ta stora flaskor, helst med skruvkork.

Lägg en tesked socker i varje flaska och fyll, via hävert, men lämna ca 5-7 cm luftrum i flaskan för jäsningen.

Färdig att avnjutas efter 10 dagar, men kyl den innan.

Ölet håller sig i flera veckor. Men kom ihåg att det är en fäskvara så du inte glömmer bort den.

Ovanstående blir ett mycket starkt öl, ungefär som det danska elefantölet. Vill du ha ett svagare öl så ta antingen mer vatten eller mindre socker och malt.


Till huvudsidan