Min begravning

Döden är ju ingenting som man pratar om dagligen precis. Men kanske att man borde prata om den ibland i alla fall, för vi vet ju aldrig när den inträffar. Att vi ska dö vet vi ju, men inte när och hur.

För mina efterlevandes skull är det viktigt att de vet hur jag vill ha allting, organdonation, begravning och allt annat runt omkring.

Jag tror att man flera gånger under sin levnad har olika uppfattningar om sin egen begravning.

För ett par år sedan var jag helt övertygad om att jag ville bli jordbegravd och att min kropp skulle vara helt intakt. Nu har jag ändrat mig och idag (november 2002) är min önskan följande:

Om några organ går att använda - jag är ju rätt gammal - så går det bra att ta vad som behövs för att någon annan ska få tillgång till dem.

Sen vill jag bli kremerad. Om mina barn inte känner att de vill ha en plats att gå till så vill jag att askan strös ut över vatten. Helst då i Byviken på Djurö i Stockholms skärgård där mina föräldrar hade sitt sommarställe som min dotter i dagsläget har tagit över. Annars så får de själva bestämma.

Kistan och även urnan ska vara den enklast möjliga. Jag vill ha mina egna kläder på mig, ett par långbyxor och en T-tröja och jag vill även vara barfota. Inga smycken och inget smink eftersom jag inte använder det i livet.

Jag vill inte ha en kyrklig begravning eftersom jag inte tror på att en "gud" existerar.

Den som vill skänka pengar i stället för blommor som vissnar till ingen nytta, så vill jag att dessa ska gå till Kvinnojouren på den ort där jag bott.

Jag vill ha en ljus och glad begravningsceremoni. Inga svarta kläder och mycket musik.

Om jag dör på sommarhalvåret så vill jag helst att blommorna består av till exempel syrener, ängsblommor och maskrosor - gula solar - som jag alltid blivit så glad att se. I mina ögon är maskrosor inget oogräs utan en växt med stor överlevnadsförmåga som tål det mesta och de påminner mycket om mig själv.

I dödsannonsen vill jag ha en katt - mitt favoritdjur, absolut inget kors.

Vad som gäller musik som jag vill ska spelas under begravningsceremonin så skriver jag härunder en lista på mina favoritlåtar och den listan kommer att fyllas på vart eftersom. Sen är det upp till mina barn att välja ur den här listan.

Enigma - Beyond the Visible
Barbra Streisand - Woman in love
The Flying Pickets - Only you


Till huvudsidan